Het verwarmen van uw huis is essentieel om het comfortabel en gezellig te maken tijdens de koude wintermaanden. Maar voordat u kunt genieten van de warmte en de behaaglijke sfeer van een verwarming, moet u eerst weten hoe u deze correct aansluit. Het aansluiten van een verwarming is een relatief eenvoudig proces, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle veiligheidsmaatregelen worden genomen. Dit artikel leidt u door het proces van het aansluiten van een verwarming, van het begrijpen hoe het werkt tot de stappen die u moet nemen om een veilige installatie te garanderen. Met deze tips en trucs kunt u gemakkelijk en veilig een verwarming aansluiten en genieten van de warmte in uw huis.
Begrijpen hoe een verwarming werkt
Kachels zetten elektrische energie om in warmte via een elektrisch weerstandselement. Dit element is meestal een spoel van koper, ijzer of andere metalen die met elkaar verbonden zijn tot een lus. Wanneer een elektrische stroom op het element wordt gezet, zorgt de warmte ervoor dat de metalen uitzetten en krimpen, waardoor wrijving ontstaat en elektrische energie in warmte wordt omgezet. Er zijn twee hoofdtypen verwarmers: elektrische en gasverwarmers. Elektrische kachels gebruiken elektriciteit om afzonderlijke draden in een bepaalde volgorde te verwarmen, waardoor die warmte vervolgens in de kamer wordt uitgestraald.
De hoeveelheid warmte die door een elektrische verwarming wordt opgewekt, hangt af van de hoeveelheid elektriciteit die door de draden stroomt. Wanneer er elektriciteit door de draden stroomt, zetten de metalen uit en krimpen ze, waardoor warmte ontstaat. Gasverwarmers gebruiken branders om aardgas of andere gassen te verbranden, die de lucht eromheen verhitten en warmte produceren. In tegenstelling tot elektrische kachels gebruiken gaskachels geen elektriciteit om warmte te produceren. In plaats daarvan verbranden ze gas, dat vervolgens de omringende lucht verwarmt.
Veiligheidsmaatregelen voor het aansluiten van een verwarming
Elektrische kachels mogen alleen worden aangesloten op een goed geaard stopcontact. Als het stopcontact niet geaard is, stroomt de elektriciteit door de draden in het verwarmingselement terug in het stopcontact, wat een elektrische schok kan veroorzaken. Haal de stekker uit het stopcontact en verwijder het netsnoer voordat u de verwarming op een geaarde stroombron aansluit. Gasverwarmers mogen alleen in een apparaat met gasaansluiting worden geïnstalleerd. Dit zorgt ervoor dat het gas goed ontlucht is en dat er geen gas in uw huis lekt.
Zorg ervoor dat u alle plaatselijke voorschriften betreffende de installatie van toestellen naleeft. Installeer een gasverwarming nooit boven een aanrecht of andere brandbare oppervlakken, omdat dit een explosie of brand kan veroorzaken. Verwarm nooit een kamer voordat de temperatuur in die kamer boven de 32°F is. Als een kamer te koud is, zal het langer duren voordat de verwarming de kamer op de juiste temperatuur heeft gebracht. Als u een kamer opwarmt voordat de juiste temperatuur is bereikt, loopt u het risico dat de kamer te heet wordt en schade veroorzaakt.
De onderdelen van een verwarming begrijpen
De verwarming zelf is slechts een apparaat met daarin het verwarmingselement en een stroombron. Het elektrische snoer dat het verwarmingselement met de stroombron verbindt, is gewoonlijk 6 voet lang en heeft drie pinnen voor de aarding. Het snoer zelf is meestal van rubber, vinyl of plastic en moet geaard zijn om een elektrische schok te voorkomen. De stroombron bestaat uit drie delen: een stopcontact, een zekering en een elektrisch circuit. Het stopcontact is waar de verwarming op wordt aangesloten. De zekering is een veiligheidsvoorziening die bij overbelasting van het circuit automatisch verbreekt, waardoor brand wordt voorkomen. In het elektrische circuit wordt de stroom van het stopcontact naar het verwarmingselement geleid.
Montage van het verwarmingselement
Verwarmingselementen hebben verschillende montagemogelijkheden, waaronder plafond- en zoldermontage, wandmontage en zelfs ondergrondse montage. Als de verwarming die u wilt installeren geen bevestigingsopties heeft, moet u het verwarmingselement aan het plafond of de muur bevestigen. Dit kan een behoorlijk karwei zijn wat u het beste kunt uitbesteden aan SMARTCV.
Om een verwarming te monteren, zoekt u een plaats waar het verwarmingssnoer gemakkelijk door een opening, zoals een muur of plafond, kan worden geleid. Als de muur te hoog is, kunt u ook een elektriciteitspaal of snoer als bevestigingspunt gebruiken. Het snoer moet evenwijdig met de muur of het plafond lopen, met een afstand van ongeveer 6 voet van de muur. U kunt een netsnoer langs de muur of het plafond leggen en het snoer door een opening voeren om de verwarming aan de muur of het plafond te bevestigen.
Het verwarmingselement aansluiten op de stroombron
Zodra het snoer is gemonteerd, moet u de verwarming aansluiten op het stopcontact. Zorg ervoor dat het stopcontact is uitgeschakeld en dat de stekker eruit is. Steek vervolgens het snoer in het stopcontact en schroef de muurplaat in de muur. Deze plaat moet zo in de muur worden geschroefd dat hij gelijk ligt of iets onder het oppervlak van de muur, zodat het snoer niet door de muur wordt beschadigd of doorgesneden.
Controle op lekken
Zodra de verwarming is aangesloten op de stroombron en het snoer in de muurplaat is geschroefd, kunt u testen op lekken door de verwarming aan te zetten en in het snoer te blazen. Als de verwarming geen afsluitklep heeft, blaast u door het snoer totdat u een “klik” hoort van de verwarming die aangeeft dat hij stopt met blazen. Dit geeft aan dat er geen lek is en dat het verwarmingselement klaar is voor gebruik. Als er een lek is, blaast het snoer lucht terug in het stopcontact. Als het stopcontact niet geaard is en er gevaar voor een elektrische schok bestaat, zal het snoer terugblazen in het verwarmingselement, waardoor het lucht in het stopcontact blaast. Als dit gebeurt, schakelt u de verwarming onmiddellijk uit en neemt u contact op met een vakman om de muur te repareren of de muurplaat te vervangen.
Testen van het verwarmingselement
Als u zeker weet dat er geen lekken in de installatie zitten, kunt u het verwarmingselement van de verwarming testen. Schakel hiervoor de stroom naar het stopcontact weer in en zet dan de verwarming weer aan. Het verwarmingselement moet binnen enkele seconden opwarmen en warmte produceren. Als de warmte niet aangaat, is er een probleem met het element. Het verwarmingselement kan oud of beschadigd zijn, waardoor een nieuw verwarmingselement nodig is.
Het kan een losgekoppeld verwarmingselement hebben. Het kan een slechte elektrische verbinding hebben. In elk van deze gevallen moet u het verwarmingselement repareren of vervangen. Als het verwarmingselement beschadigd is en niet goed werkt, kunt u het verwarmingselement het beste door een nieuw vervangen. Om een oud, beschadigd element te repareren kunt u een reparatieset voor verwarmingselementen gebruiken. Deze bevat een speciaal element waarmee oude verwarmingselementen kunnen worden gerepareerd en weer goed werken.
Problemen met het verwarmingselement oplossen
Als je zeker weet dat de verwarming goed werkt en er geen lekken in de installatie zijn, kun je het element troubleshooten. Om dit te doen, schakelt u de verwarming uit, haalt u de stekker uit het stopcontact en verwijdert u de muurplaat waar het snoer op zit. Dit plaatje moet gemakkelijk te verwijderen zijn, met alleen een schroevendraaier of vergelijkbaar gereedschap. Als het plaatje niet gemakkelijk te verwijderen is, probeer het dan los te wrikken met een schroevendraaier.
Trek nu een draad of een touwtje van het stopcontact naar het verwarmingselement. Deze draad moet lang genoeg zijn om het verwarmingselement te bereiken, maar niet lang genoeg om het stopcontact te raken. Schakel nu de stroom weer in en raak het touwtje aan het verwarmingselement, zodat het circuit rond is. Als het verwarmingselement niet of ongelijkmatig opwarmt, kan het element beschadigd zijn. Dit kan worden gerepareerd door een nieuw verwarmingselement te installeren of door een reparatieset voor verwarmingselementen te gebruiken.
Tips voor het onderhoud van het verwarmingselement
Om uw verwarmingselement in goede staat te houden, volgen hier enkele eenvoudige onderhoudstips:
– Verwarm het verwarmingselement voor voordat u het gebruikt – Deze stap zal het element opwarmen, waardoor het optimaal werkt en schade kan voorkomen. Zo kunt u ook schade voorkomen als het verwarmingselement te heet is wanneer het wordt aangezet.
– Haal de stekker uit het stopcontact voordat u het verwarmingselement schoonmaakt – Dit voorkomt schade als het verwarmingselement aanstaat.
– Gebruik het juiste snoer – Zorg ervoor dat het snoer correct is aangesloten en dat het de juiste lengte heeft voor het model verwarming.
– Controleer het verwarmingselement – Dit voorkomt schade en helpt u problemen met het element op te sporen.
– Vervang de muurplaat – Muurplaten moeten om de 10 jaar worden vervangen. Als ze versleten of verroest zijn, vervang ze dan door nieuwe platen.
– Maak de muurplaat schoon – Maak de muurplaat schoon met een doek die is bevochtigd met een mild, niet-schurend reinigingsmiddel.
– Inspecteer het stopcontact – Zo kunt u problemen met het stopcontact opsporen.
– Installeer een aardlekschakelaar (GFCI) – Zo voorkomt u elektrische schokken bij een kapot stopcontact.
– Draai de schroeven van de muurplaat vast – Zo voorkomt u dat de muurplaat losraakt en van de muur valt.