Een nacht slecht slapen, de meeste van ons hebben er wel eens last van. Helaas zijn er steeds meer mensen die last hebben van een structurele slechte nachtrust waardoor zij niet alleen ‘s nachts, maar ook overdag problemen ervaren. Na slechts een nacht slecht slapen merk je namelijk al dat je sneller geïrriteerd bent en een minder goede concentratie hebt. Sommige mensen hebben meer ruimte nodig tijdens de slaap en schaffen bijvoorbeeld een grote 2 persoons boxspring aan.
Wanneer je voor een langere tijd slecht slaapt zullen deze problemen alleen maar vergroot worden. In dit artikel hebben we daarom de 4 belangrijkste oorzaken van slapeloosheid voor je op een rijtje gezet.
Stress door slapeloosheid
Een veelvoorkomend fenomeen bij mensen die slecht slapen is dat zij zich hier druk over gaan maken. Hierdoor beland je als het ware in een soort vicieuze cirkel waar je moeilijk uit kunt komen. Wat er namelijk gebeurt is dat je kunt niet slapen waardoor je gefrustreerd, geïrriteerd of misschien zelfs wel bang wordt. Het resultaat is dat je jezelf alleen maar langer wakker houdt waardoor er dan weer vervelende gedachten naar boven komen. Hierdoor kun je dan dus weer niet slapen en ineens lig je dan de hele nacht wakker. Een oplossing voor deze vorm van slaap angst is het vinden van een andere denkmanier waardoor je jezelf kunt kalmeren. Ook kun je ontspanningsoefeningen doen of kalmerende muziek opzetten waardoor je je gedachten kunt verzetten.
Een verandering in het cortisol en melatonine gehalte
Het hormoon cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd en geeft ons energie gedurende de dag. Normaalgesproken zou het cortisol gehalte richting de avond af moeten nemen waardoor het slaaphormoon melatonine zijn werking kan gaan doen. Dit hormoon zorgt er bijvoorbeeld voor dat je slaperig wordt en in een diepe slaap terecht kunt komen. Bij mensen die niet goed kunnen slapen wordt vaak geconstateerd dat het cortisolgehalte in het lichaam niet voldoende is gezakt gedurende de nacht waardoor zij dus als het ware “aan” blijven staan waardoor hun nachtrust sterk wordt beïnvloed.
Je lichaamstemperatuur is te hoog
Uit onderzoek is gebleken dat het lichaam van mensen die aan slapeloosheid lijden vaak niet genoeg kan afkoelen op het moment dat zij willen gaan slapen. Ook gedurende de dag en nacht verloopt de schommeling van de lichaamstemperatuur bij hen anders dan zou moeten. Hierdoor slapen deze mensen minder vast en hebben zij een grotere kans om vroeger wakker te worden. Uit het onderzoek van verschillende Neurowetenschappers is zelfs gebleken dat de kans dat een een volwassen persoon rond 6u in de ochtend wakker werd 60 procent was terwijl dit zou dalen tot 5 procent wanneer deze personen in kwestie een koeler lichaam hadden.
Je biologische klok is verstoord
Iedereen is in het bezit van een biologische klok die ons helpt om bepaalde processen in ons lichaam goed te sturen. Dit kwetsbare orgaan bevindt zich in onze hersenen en kan gemakkelijk worden verstoord waardoor er problemen kunnen ontstaat in iemands slaapcyclus. Wanneer je biologische klok verkeerd is afgesteld zul je merken dat je overdag moeilijk wakker kunt blijven, ‘s avonds bijna niet in slaap kunt vallen en geregeld moeite zult hebben met opstaan.